Fúzie a akvizície firiem v Česku môžu tento rok vytvoriť rekord

04.05.2013 Celý región

Praha 4. mája (TASR) - Po siedmich rokoch útlmu obchodovania s firmami v Česku sa jeho vývoj teraz radikálne mení.

Český denník E15 s odvolaním sa na štatistiku spoločnosti Mergermarket uviedol, že v 1. štvrťroku sa dohodli predaje firiem v celkovej hodnote 3,2 miliardy eur. Tento rok má veľkú šancu stať sa v krajine lepším ako doterajší rekordný rok 2005, v ktorom sa zobchodovalo 64 firiem za 7,81 miliardy eur.

Pre investorov zostáva dlhodobo najatraktívnejšou energetika. Najväčšou tohtoročnou transakciou bude nákup podielu v Slovenskom plynárenskom priemysle (SPP), za ktorý Energetický a priemyselný holding zaplatí 2,6 miliardy eur. Za ňou sa na druhé miesto dostáva zmena majiteľa Net4Gas, ktorý predáva koncern RWE fondom Allianz a Borealist.

Podnikateľ Andrej Babiš kupuje nemeckú pekárenskú jednotku Lieken s obratom takmer 20 miliárd Kč (780,03 milióna eur) a 5000 zamestnancami.

Krajiny strednej a východnej Európy (KSVE) opäť ukázali, že ich vývoj je od zvyšku sveta rozdielny. Kým hodnota globálnych akvizícií a fúzií v 1. štvrťroku klesla o 10 %, v KSVE dosiahli vzostup o 96 %.

Globálne sa podľa Mergermarketu predali firmy za 406 miliárd USD (309,59 miliardy eur). Najväčším obchodom sa stalo prevzatie amerického výrobcu kečupov a omáčok Heinz za 27 miliárd USD. Na strane nadobúdateľov sa prejavili ťažké váhy: miliardár Warren Buffett a jeho Berkshire Hathaway a brazílsky podnikateľ Jorge Paulo Lemann s privat equity fondom 3G Capital Partners.
 

Vyberte región